Windows 11, acum la doi ani de la lansare, a adăugat recent Microsoft Copilot. Vezi cum se compară cu Windows 10.
Actualizarea este gratuită pentru laptopurile si calculatoarele cu Windows 10 compatibile cu Windows 11. Majoritatea aplicațiilor terțe pentru Windows 10 ar trebui să funcționeze și cu Windows 11. Microsoft va continua să ofere suport pentru Windows 10 până pe 14 octombrie 2025. Cu toate acestea, nu este clar câte actualizări pentru Windows 10 va lansa Microsoft în acest interval de timp.
Pentru mai multe informații despre cerințele de sistem ale Windows 11, consultați aici.
Deoarece suportul pentru Windows 10 nu se va încheia prea curând, nu există o presiune urgentă pentru utilizatori să facă upgrade la Windows 11, cu excepția cazului în care doresc să profite de unele dintre noile sale caracteristici. Una dintre cele mai semnificative caracteristici noi din Windows 11 este Microsoft Copilot, lansată pe 26 septembrie.
Pentru a decide dacă actualizarea este potrivită pentru tine și pentru a afla despre cele mai recente caracteristici ale Windows 11, iată câteva diferențe între Windows 11 și Windows 10.
Design
O diferență majoră între Windows 11 și Windows 10 constă în designul său. Windows 11 oferă o interfață care seamănă mai mult cu cea a unui Mac, cu culori pastelate, colțuri rotunjite pentru toate ferestrele și o interfață mai curată decât predecesorul său. Microsoft a simplificat UI-ul cât mai mult posibil pentru a crea un spațiu curat pentru activitățile de lucru și de divertisment.
Meniul de start și bara de activități
Microsoft a mutat meniul de start împreună cu bara de activități în centrul ecranului; totuși, utilizatorii pot să le mute înapoi în stânga, așa cum sunt în Windows 10, dacă doresc.
De asemenea, Windows 11 nu suportă plăcile live. Plăcile live afișează informații utile pe care utilizatorii le pot vedea fără a deschide aplicațiile corespunzătoare. De exemplu, placa live pentru vreme arată prognoza meteo. Windows 10 este potrivit pentru utilizatorii care doresc să vadă informații în meniurile de start la o simplă privire.
Snap Layouts
O altă caracteristică nouă în Windows 11 este Snap Layouts. Acestea permit utilizatorilor să organizeze mai eficient aplicațiile și ferestrele, grupându-le împreună, similar cu modul în care utilizatorii pot grupa aplicații pe Android și iOS. Snap Layouts oferă diferite opțiuni de dispunere pentru a organiza ferestrele. Snap este o caracteristică de productivitate care permite utilizatorilor să aranjeze logic aplicațiile și alte ferestre pe ecran.
Funcția Snap în Windows 10 necesită ca utilizatorii să își organizeze manual ferestrele, plasându-le în stânga sau în dreapta ecranului sau folosind combinații de taste. Snap Layouts permit utilizatorilor să își organizeze automat ferestrele deschise așa cum doresc. De exemplu, utilizatorii pot aranja ferestrele deschise sub formă de pătrate. Opțiunile Snap Layout variază în funcție de dimensiunea ecranului utilizatorului. Grupurile Snap permit utilizatorilor să revină rapid la dispunerea lor când trec cu mouse-ul peste bara de activități.
Microsoft Store
Microsoft a redesenat Magazinul Microsoft în Windows 11, facilitând utilizatorilor găsirea de aplicații și filme, de exemplu. Magazinul Microsoft permite descărcarea tuturor aplicațiilor Windows în Windows 11 și Windows 10.
Deoarece Magazinul Microsoft este o aplicație Universal Windows Platform, este actualizat independent de Windows 11 însuși.
Aplicații Android
Magazinul Microsoft include, de asemenea, aplicații Android găzduite în Amazon Appstore. Utilizatorii pot folosi aplicații Android pe Windows 10 cu ajutorul aplicației Your Phone. Prin aducerea aplicațiilor Android în Windows 11, Microsoft răspunde cererii utilizatorilor de a rula aplicații de smartphone pe desktopurile lor.
Pentru a rula aplicații Android în Windows 11, utilizatorii trebuie să descarce Amazon Appstore din Magazinul Microsoft și să descarce Subsistemul Windows pentru Android.
Teams inlocuieste Skype
Microsoft a înlocuit funcția Meet Now din Windows 10, alimentată de Skype, prin integrarea Teams în bara de activități a Windows 11. Acest lucru are scopul de a face mai ușor pentru utilizatori să acceseze platforma de comunicare.
Microsoft a înlocuit și Skype cu capabilitatea de chat Teams. Acesta este un efort de a încuraja mai mulți utilizatori Teams să folosească funcțiile de consum ale aplicației și, în cele din urmă, să folosească Teams în afara mediului profesional. Microsoft a retras Skype for Business Online la 31 iulie 2021.
Utilizatorii încă pot descărca Skype pentru Windows și Skype pentru Mobile din Magazinul Microsoft gratuit.
Touch sau modul tabletă
În Windows 11, modul tabletă este activat în mod implicit pe dispozitivele cu ecran tactil și 2-în-1; dispozitivele 2-în-1 sunt cele care trec în modul tabletă atunci când tastatura este detasată. Opțiunea de a activa sau dezactiva modulul tabletă în bara de activități, așa cum se făcea în Windows 10, a fost eliminată în Windows 11.
Windows 11 are, de asemenea, ținte tactile mai mari și indicii vizuale astfel încât utilizatorii să poată redimensiona și muta ferestrele cu ușurință.
Desktopuri virtuale
Deși Windows 10 includea funcția Task View și le permitea utilizatorilor să creeze desktopuri virtuale multiple, opțiunile erau limitate. Utilizatorii Windows 11 pot configura desktopuri virtuale în mod similar cu cei care folosesc Mac. Aceștia pot comuta între mai multe desktopuri simultan pentru muncă, școală, jocuri și utilizare personală.
Îmbunătățiri pentru jocuri
Jocurile pe PC s-au îmbunătățit, de asemenea, cu Windows 11. DirectStorage, una dintre noile caracteristici pentru jocurile pe PC, este de asemenea suportată în Windows 10. DirectStorage valorifică hardware-ul modern de stocare din PC-urile de gaming pentru a optimiza modul în care datele de joc sunt procesate. Auto High Dynamic Range (HDR) este, de asemenea, inclus în Windows 11, ceea ce îmbunătățește culorile în multe jocuri.
Atunci când un utilizator joacă pe un monitor HDR, Auto HDR îmbunătățește gama de culori în multe jocuri DirectX 11 și mai noi - chiar și în jocurile în care setările HDR nu au fost implementate. Xbox Game Pass este, de asemenea, inclus în Windows 11.
Îmbunătățiri de performanță
Windows 11 include îmbunătățiri de performanță, cum ar fi autentificări mai rapide cu Windows Hello, navigare mai rapidă pe internet și trezire mai rapidă din modul de somn. Windows Hello este o tehnologie bazată pe biometrice care permite utilizatorilor Windows 10 și 11 să autentifice accesul securizat la dispozitivele lor, aplicații și rețele cu scanări ale irisului, recunoaștere facială sau amprente.
Microsoft a afirmat, de asemenea, că actualizările Windows 11 - care vor rula în fundal - vor fi cu 40% mai mici, astfel încât vor dura mai puțin timp pentru a fi descărcate și instalate. Noul sistem de operare va ajuta utilizatorii să-și extindă durata de viață a bateriei pe laptopurile lor.
Copilot
Windows Copilot este un asistent cu inteligență artificială disponibil în Windows 11, Microsoft 365 și browserul web Edge. Unele dintre aplicațiile afectate de Copilot includ - dar nu se limitează la - Photos, Paint și Clipchamp. Microsoft Copilot a devenit disponibil în mod general la 26 septembrie. Microsoft 365 Copilot devine disponibil în mod general pentru clienții enterprise la 1 noiembrie, împreună cu Microsoft 365 Chat. Copilot poate fi accesat în bara de activități sau cu comanda rapidă Windows + C.
Link-uri utile: Cele mai frecvente probleme cu laptopul; Cum ai grija de tastatura ta? Inlocuirea Tastaturii Laptopului; Cum sa cureti consolele PS4 si PS5; Reparatie si Inlocuire Mufa de Alimentare; Inlocuire ecran laptop; Curatarea Profesionala a Calculatorului; Inlocuire Baterie Laptop; Upgrade Laptop; Instalare Profesionala Windows; Curatare Laptop; Repararea laptopului